مهرداد شریفی با اشاره به روز جهانی فشار خون (۱۷ می) اظهار کرد: بیماری فشار خون بالا، اصلیترین عامل خطر قابل تغییر برای ناتوانی و مرگ و میر زودرس ناشی از بیماریهای قلبی، بیماریهای مزمن کلیه و سکته مغزی در جهان و ایران است.
وی افزود: طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۱۹ فشارخون بالا حدود یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون نفر از افراد ۳۰ تا ۷۹ سال را در جهان تحت تاثیر قرار داده است در حالی که نزدیک به ۴۶ درصد بیماران از بیماری خود آگاه نیستند.
شریفی ادامه داد: همچنین کمتر از نیمی از این بیماران (۴۲درصد) شناسایی و درمان شدهاند و یکپنجم این بیماران (۲۱درصد) فشارخون با کنترل مطلوب دارند. در همین سال بیش از ۱۰.۸ میلیون نفر در جهان به علتهای مرتبط با فشارخون بالا جان خود را از دست دادهاند.
وی بیان کرد: بر اساس نتایج پیمایش ملی بیماریهای غیرواگیر در سال ۱۴۰۰، بیش از ۳۲ درصد افراد ۱۸ سال و بالاتر در ایران فشارخون بالا داشتهاند یعنی فشار خون سیستولیک ۱۴۰ میلیمتر جیوه و بالاتر یا فشارخون دیاستولیک ۹۰ میلیمتر جیوه و بالاتر. این میزان در استان خوزستان ۲۸.۴ درصد است که از این میان ۶۱.۵ درصد بیماران مبتلا به فشار خون بالا از بیماری خود اطلاع داشتند و ۵۲ درصد آنها برای کنترل بیماری خود دارو دریافت میکردند و ۴۲ درصد هم فشارخون کنترلشده و مطلوب داشتند.
سرپرست معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: نکته مهم در پیشگیری و کنترل بیماری فشار خون بالا، بدون علامت بودن این بیماری و آگاهی نداشتن افراد مبتلا به فشار خون از بیماری خود و نیز درمان نکردن درست و کنترل نکردن بیماری است. به همین دلیل این بیماری بعنوان قاتل خاموش شناخته میشود.
وی افزود: یکی از موانع مهم در کنترل موثر فشار خون بالا آگاهی نداشتن مردم از بالا بودن میزان فشار خون خودشان است، در حالی که فشار خون میتواند بسادگی در منزل یا در مراکز بهداشتی درمانی شناسایی شود و این موضوع ضرورت توجه بیش از پیش به این بیماری را مطرح میکند.
شریفی تصریح کرد: ۱۷ ماه می (۲۷ اردیبهشت) بعنوان روز جهانی فشارخون نامگذاری شده و بهانهای برای اطلاعرسانی جهانی در خصوص اهمیت این بیماری و اندازهگیری مرتب آن برای پیشگیری، مراقبت و درمان آن است.
وی افزود: هدف این مناسبت سالانه ارتقای آگاهی و درک مفهوم فشارخون بالا است و شعار جهانی امسال مانند سال گذشته فشارخون خود را دقیق اندازهگیری کنید و با کنترل آن طولانیتر زندگی کنید انتخاب شده است.
منبع؛ ایسنا