سه شنبه 02 بهمن 1403
زمان: 1
دسته: اخبار خوزستان
لینک کوتاه

معاون بهداشت دانشگاه جندی شاپور اهواز عنوان کرد

آغاز پویش ملی مبارزه با سرطان در خوزستان از امروز/ غربالگری ۳ سرطان در مراکز بهداشت

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز از آغاز پویش ملی مبارزه با سرطان در استان خوزستان همزمان با سراسر کشور خبر داد.

دکتر پژمان بختیاری‌نیا با اشاره به برگزاری پویش ملی مبارزه با سرطان در روزهای اول تا هفتم بهمن‌ماه با شعار «دست در دست هم برای پیشگیری و مبارزه با سرطان» اظهار کرد: هفته ملی مبارزه با سرطان با هدف افزایش آگاهی از عوامل خطر مرتبط برای در پیش گرفتن سبک زندگی سالم و نیز ارتقای مشارکت همگانی در پیشگیری، تشخیص زودهنگام و مدیریت این بیماری برگزار می‌شود.

وی افزود: هدف از تعیین این شعار، کاهش فاصله بین بی‌خبری از عوامل خطر، علایم و نشانه‌های سرطان و دانستن آن‌ها، کم کردن فاصله از شناسایی بیماری تا تشخیص و شروع درمان، دسترسی به انواع خدمات تشخیصی و درمانی به خصوص در روستاها و مناطق کم برخوردار، درمان‌های با استاندارد مطلوب و کاهش فاصله دارا و ندار با پوشش بیمه‌ای است.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: سالانه هزاران مورد ابتلا به سرطان در ایران و میلیون‌ها مورد بروز این بیماری در جهان رخ می‌دهد که در صورت تشخیص به موقع و زودهنگام، امکان کنترل و بهبود کامل سرطان بسیار زیاد است.

وی عنوان کرد: میزان بروز سالیانه سرطان در سال ۲۰۲۰ میلادی، نزدیک به ۲۰ میلیون نفر بود که این رقم تا سال ۲۰۴۰ میلادی به بیش از ۳۰ میلیون نفر خواهد رسید. همچنین پیش‌بینی می‌شود مرگ و میر از ۱۰ میلیون نفر در سال به بیش از ۱۶ میلیون نفر برسد که ۷۰ درصد از این افزایش در کشورهای در حال توسعه رخ می‌دهد.

بختیاری‌نیا گفت: در ایران سالانه بیش از ۱۳۵ هزار نفر به سرطان مبتلا می‌شوند که این عدد تا سال ۲۰۴۰ میلادی با افزایش دست کم بیش از ۱۱۵ درصد، به بیش از ۲۹۰ هزار نفر خواهد رسید.

وی بیان کرد: بر اساس گزارش ملی ثبت سرطان، در سال ۱۳۹۷ کل موارد جدید سرطان در استان خوزستان ۶ هزار و ۹۳۲ نفر بوده که ۳ هزار و ۴۵۵ مورد از این تعداد را مردان و ۳ هزار و ۴۷۷ نفر را زنان تشکیل می‌دهند.

کدام سرطان‌ها شایع‌تر هستند؟

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: شایع‌ترین سرطان‌ها در مردان به ترتیب سرطان پروستات، پوست، روده بزرگ، مثانه و معده و شایع‌ترین سرطان‌ها در زنان به ترتیب شامل سرطان پستان، تیروئید، پوست، روده بزرگ و رحم گزارش شده است.

وی افزود: برای پیشگیری از سرطان‌ها و بهبود بقای سرطان، برنامه تشخیص زودهنگام سرطان برای سه سرطان مهم پستان، دهانه رحم و روده بزرگ پایلوت در قالب برنامه ایراپن از سال ۱۳۹۵ آغاز شده است.

عوامل خطر بروز سرطان

بختیاری‌نیا گفت: تمرکز اصلی برنامه بر تشخیص زودهنگام افراد علامت‌دار همچنین غربالگری افراد پرخطر و با خطر متوسط است. با این اقدام، برای اولین بار ارائه‌دهندگان خدمت در نظام بهداشتی درمانی شامل بهورز و ماما به ارائه خدمت پرداختند.

وی عنوان کرد: عوامل خطر بروز سرطان مصرف دخانیات، نداشتن تحرک بدنی کافی، رژیم غذایی ناسالم، استفاده از الکل، برخی از عفونت‌های مزمن و مواد شیمیایی سرطان‌زا مانند آزبست، اجزای دود دخانیات، آفلاتوکسین(یک آلاینده مواد غذایی) و آرسنیک(یک آلاینده آب آشامیدنی) هستند.

رئیس مرکز بهداشت خوزستان گفت: عوامل سرطان‌زای بیولوژیکی مانند عفونت‌های ویروس‌های خاص، باکتری‌ها یا انگل‌ها علائم هشداردهنده ابتلا به سرطان شامل ابتلای به سرطان در اقوام درجه یک، تغییر در خال‌های پوستی، زخم‌های بدون بهبودی در دو هفته، توده در هر جای بدن، سرفه یا گرفتگی صدای طولانی، اختلال بلع یا سوءهاضمه طولانی، استفراغ یا سرفه خونی، اسهال طولانی یا بروز یبوست جدید، خونریزی غیرطبیعی در ادرار، مدفوع، واژن، نوک پستان و بی‌اشتهایی یا کاهش وزن بی‌دلیل هستند.

چگونه از بروز سرطان‌ها پیشگیری کنیم؟

وی با اشاره به اهمیت تشخیص زودرس در پیشگیری از ابتلا به این بیماری بیان کرد: تشخیص زودهنگام نیز در افراد در معرض خطر از طریق افزایش آگاهی در خصوص علائم و نشانه‌های هشداردهنده بروز سرطان و مداخلات مربوطه تشخیصی انجام می‌شود.

بختیاری‌نیا گفت: در صورت شناسایی زودهنگام، سرطان به درمان موثر پاسخ می‌دهد و می‌تواند منجر به احتمال بیشتری برای زنده ماندن، عوارض کمتر و درمان موثرتر شود. با شناسایی زود هنگام سرطان و جلوگیری از تاخیر در مراقبت و درمان، می‌توان پیشرفت‌های چشمگیری در زندگی بیماران سرطانی ایجاد کرد.

برای تشخیص زودهنگام سرطان چه باید کرد؟

وی عنوان کرد: تشخیص زودرس شامل سه مرحله است که باید یکپارچه و به موقع ارائه شود؛ این مراحل شامل آگاهی و دسترسی به مراقبت، ارزیابی بالینی، تشخیص و مرحله‌بندی و دسترسی به درمان غربالگری هستند.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: غربالگری در افراد سالم به منظور شناسایی ضایعات پیش سرطانی و در مراحل بسیار ابتدایی انجام می‌شود. هدف از غربالگری، شناسایی افراد دارای ناهنجاری سرطان خاص یا پیش سرطان است که هیچ علائمی ایجاد نکرده‌اند و باید به سرعت برای تشخیص و درمان اقدام کرد.

وی افزود: به طور کلی باید به افراد آموزش داده شود که سرطان یک بیماری قابل پیشگیری است. با شناخت علائم هشداردهنده سرطان، مراجعه به موقع به خانه‌ها و پایگاه‌های بهداشتی و مراکز خدمات جامع سلامت مشارکت در برنامه‌های غربالگری و تشخیص زودهنگام سرطان می‌توان ضایعات پیش سرطانی را پیش از تبدیل به سرطان، زودتر تشخیص داد و اقدامات درمانی مناسب را انجام داد.

کدام سرطان‌ها غربالگری می‌شوند؟

بختیاری‌نیا گفت: در حال حاضر برنامه غربالگری در مراکز و پایگاه‌های خدمات جامع سلامت و خانه‌های بهداشت برای سه سرطان شامل سرطان روده بزرگ برای افراد ۵۰ تا ۶۹ سال، سرطان دهانه رحم برای زنان ۳۰ تا ۵۹ سال و سرطان پستان برای زنان ۳۰ تا ۶۹ سال توسط بهورز یا مراقب سلامت و مامای مراکز انجام می‌شود.

وی بیان کرد: تشخیص صحیح سرطان برای درمان مناسب و موثر ضروری است زیرا هر نوع سرطان نیاز به یک رژیم درمانی خاص دارد که شامل یک یا چند روش مانند جراحی، رادیوتراپی و شیمی درمانی است. به طور کلی هدف اصلی، درمان سرطان یا طولانی‌تر شدن طول عمر و بهبود کیفیت زندگی بیمار است.



منبع؛ ایسنا



آخرین اخبار

بیشتر

اخبار پربیننده

بیشتر

طراحی و پیاده سازی: راد وب